icwv.org logo

Beleidsplan ICWV 2024

1. Strategie

Statutaire doelstelling

De doelstelling van de instelling is opgenomen in de statuten en luidt als volgt:

  • het promoten van westerse (Joods-christelijke en humanistische) normen en waarden aangaande tolerantie, vrijheid en mensenrechten voor iedereen;
  • de studie, het blootleggen en bestrijden van anti-democratische tendenzen en ideologieën in Europa en daarbuiten;
  • het bestrijden van antisemitisme en een halt toeroepen aan de demonisering van het Joodse volk en de Joodse Staat;
  • het ondersteunen van de Joodse Staat door in het publieke debat over Israël (historische) feiten aan te dragen en de ontstaansgeschiedenis van het conflict met de Palestijnen en de Arabieren toe te lichten.

De stichting wil haar doel onder andere bereiken door middel van:

  • het geven van voorlichting in woord en geschrift, het uitgeven of doen uitgeven van publicaties (zowel digitaal als in druk), het onderhouden van websites, het geven van advies en het (financieel) ondersteunen van gelijkgestemden, alsmede het in financieel en praktische zin mogelijk maken van genoemde activiteiten;
  • de kunsten, literatuur en muziek te bevorderen (door het steunen van individuele uitingen en projecten evenals door bij te dragen aan inspanningen die het artistieke klimaat binnen de westerse wereld verbeteren);
  • het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

 

Met haar doelstelling beoogt de stichting het algemeen belang te dienen.

Afwezigheid winstoogmerk

De stichting heeft geen winstoogmerk, zoals blijkt uit de statuten en uit de feitelijke werkzaamheden.

Bestemming liquidatiesaldo

Wanneer de stichting ontbonden wordt, bepalen de statuten dat een eventueel batig liquidatiesaldo uitsluitend zal toekomen aan een instelling met een ANBI-status als bedoeld in artikel 5b van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen.

2. Beleid

ICWV streeft een doel na dat actueler is dan ooit

Gezien de Joodse Staat in oorlog verkeert groeit de noodzaak om een breed publiek te informeren over de genesis van dit conflict. Tevens constateren diverse instanties in het Westen een toename van antisemitische incidenten. Waarschijnlijk is dit een (in)direct gevolg van de toegenomen aandacht voor het huidige lot en de acties van de Joden in Israël. Hoe dan ook kan worden gesteld dat het doel dat ICWV nastreeft – meer begrip kweken voor en meer informatie verschaffen over wat Jodendom is, waarom Israël als Joodse staat bestaansrecht heeft en dat antisemitisme in al haar vormen verwerpelijk is – bijna actueler is dan ooit. ICWV spant zich in dit tij te helpen keren.

3. Projecten

ICWV focust op boeken en website Veerkracht.nl

ICWV heeft zich de laatste jaren vooral toegelegd op het initiëren (en mede mogelijk maken) van publicaties (in druk & digitaal) over Joodse cultuur en geschiedenis, het conflict tussen de staat Israël en haar Arabische buren, waaronder de Palestijnen en het lot van het Joodse volk tijdens en kort op WOII. Deze focus  zal zich ook de komende jaren voortzetten.

Daarnaast is ICWV voornemens, wanneer de politiek-militaire situatie in Israël dat weer toelaat, reizen te gaan organiseren naar Israël om geïnteresseerden te informeren over de politiek-maatschappelijke situatie aldaar. Hiervoor zijn al ter plaatse voorbereidende werkzaamheden verrichten en zijn contacten gelegd met personen die met deze groepen workshops kunnen doen en aan hen presentaties kunnen geven.

Ter ondersteuning van researchers die werken aan de door ICWV geïnitieerde projecten onderhoudt ICWV een uitgebreide bibliotheek en multi-mediaal archief. Binnen deze collectie (deels in bezit van ICWV en deels beschikbaar op basis van langdurige bruikleen) is er veel aandacht voor archeologie van het Midden-Oosten, Joodse geschiedenis binnen Israël en daarbuiten, Jiddische cultuur, reisverslagen betreffende Palestina en een breed scala aan aanverwante onderwerpen. Deze collectie wordt ook onderhouden en bijeengebracht om diverse aspecten van de Joodse cultuur aan de vergetelheid te ontrukken en adequaat te archiveren.

4. Uitvoering

ICWV besteedt fondsen efficiënt en vertrouwt op blijvende support uit hoek van gelijkgestemden

ICWV zal doorgaan met het werven van fondsen onder gelijkgestemde particulieren en instellingen. Uit deze hoek kan, zo is uit de historie gebleken, de meeste support worden verwacht. Voor het werven van donateurs heeft ICWV geen kosten gemaakt. Die financiële steun wordt aangewend om bijvoorbeeld bij te dragen in druk- en researchkosten voor boeken, het hosten en bouwen van een website en/of het huren van een zaal voor een debat- of informatieavond. De kosten voor kantoorfaciliteiten en boekhouding weet ICWV zeer beperkt te houden. Het bestuur doet haar werk onbezoldigd en ICWV kent ook verder geen betaalde medewerkers.

Vanaf 2020 is ICWV erin geslaagd binnen het multi-mediale archief een belangrijke sectie op te bouwen gericht op de historie van Jiddische muziek met circa duizend grammofoonplaten, waaronder unieke 78 RPM platen.